Κάθε χρόνο αρκούμαστε στα τυπικά χρόνια πολλά για την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου.

Μέσα από αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους στα βουνά της ηπείρου η σοβαρότητα, η προετοιμασία αλλά και το πνευματικό επίπεδο που διέθετε τότε η Ελλάδα κατάφεραν να υπερνικήσουν την πανίσχυρη και αήττητη μέχρι εκείνη την στιγμή πολεμική μηχανή του άξονα Ρώμης – Βερολίνου γράφοντας το έπος του 1940.

Η Ελλάδα μπορεί να προέβαλε μια εικόνα χαλαρότητας μέχρι την τελευταία στιγμή αλλά στο παρασκήνιο υπήρχαν έντονες διεργασίες σε πολλαπλά επίπεδα.

Αρχικά η περίφημη γραμμή Μεταξά αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα στην Ευρώπη. Ξεκίνησε το 1936 και το 1940 αποτέλεσε ένα εξαιρετικό προπύργιο αντίστασης. Η Ελλάδα επίσης επέτυχε κάτω υπό άκρα μυστικότητα να οργανώσει με απόλυτη επιτυχία επιστράτευση ενισχύοντας τα σύνορα της.

Σπουδαία συνεισφορά υπήρξε επίσης και σε πνευματικό επίπεδο. Στην πρώτη γραμμή του μετώπου βρέθηκαν άνθρωποι του πνεύματος , καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, τραγουδιστές, ποιητές, ηθοποιοί. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε τα ονόματα του Γιώργου Σεφέρη, Λάμπρου Κωνσταντάρα, Διονύση Παπαγιανόπουλου, Μάνου Κατράκη και πολλών ακόμα ανθρώπων του πνεύματος.

Αξίζει να δώσουμε βάση στο πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν που μεταδόθηκε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών ώστε να δούμε το αγωνιστικό και ενωτικό μήνυμα που ήθελε να περάσει σε όλους τους Έλληνες.

«Αι Ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 5:30 πρωινής τής σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους».

Τέλος η Σοφία Βέμπο μέσα από την φωνή της κατάφερε να προσθέσει το δικό της λιθαράκι στην ηρωική αντίσταση που γράφτηκε στα βουνά της Ηπείρου.

Το έπος λοιπόν του 1940 δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Υπήρξε προετοιμασία χρόνων και το βασικότερο υπήρχε ενεργή συμμετοχή και δράση όλων των Ελλήνων.

Χρόνια Πολλά Ερμιονίδα!

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

Προσίλης Αργύρης